Alege Viața

Miere de Manuka: Proprietăți antioxidante

Mierea de Manuka este un produs natural cunoscut pentru numeroasele sale proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv proprietățile antioxidante. Această miere este obținută din nectarul copacului de Manuka, care crește în mod natural în Noua Zeelandă. Arborele de Manuka este, de asemenea, cunoscut sub numele de arbore de ceai din Noua Zeelandă. Mierea de Manuka a fost folosită de sute de ani ca remediu natural pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv pentru a preveni și trata afecțiunile legate de stresul oxidativ. În acest articol, vom explora proprietățile antioxidante ale Mierii de Manuka și modul în care aceasta poate fi folosită pentru a ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Ce este stresul oxidativ și de ce este important

Stresul oxidativ este un proces care apare atunci când celulele noastre sunt expuse la radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot fi generate în mod natural în corpul uman sau pot fi introduse în organism prin alimente, poluare sau alte surse. Acești radicali liberi pot dauna celulelor noastre și pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și Alzheimer. Stresul oxidativ este, de asemenea, asociat cu procesul de îmbătrânire și poate avea un impact negativ asupra sănătății generale.

Mierea de Manuka și proprietățile sale antioxidante

Mierea de Manuka este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii, datorită conținutului ridicat de compuși activi, cum ar fi metilglioxalul (MGO) și factorul de activitate a peroxidului (PAF). Acești compuși pot ajuta, de asemenea, la prevenirea și tratarea stresului oxidativ.

MGO este un compus organic care se găsește în mod natural în Mierea de Manuka și este responsabil pentru proprietățile antibacteriene ale acesteia. Acest compus activ poate ajuta, de asemenea, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi și prin creșterea nivelului de antioxidanți în corpul uman.

Factorul de activitate a peroxidului (PAF) este un alt compus activ din Mierea de Manuka, care poate ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Acesta poate ajuta la neutralizarea radicalilor liberi prin eliberarea de peroxid de hidrogen în miere și poate crește nivelul de antioxidanți în corpul uman.

Studii privind proprietățile antioxidante ale Mierii de Manuka

Există numeroase studii care au investigat proprietățile antioxidante ale Mierii de Manuka.