Alege Viața

Chist sinovial: Cauze, simptome si tratament

Chistul sinovial este o afecțiune comună care apare de obicei în zona încheieturii mâinii sau a piciorului, dar poate apărea și în alte zone ale corpului. Acesta este o umflătură rotundă, plină de lichid, care se formează în jurul unei articulații sau a unui tendon. Chisturile sinoviale sunt, de obicei, nedureroase, dar pot cauza disconfort sau durere în cazul în care se exercită presiune asupra lor.

Cauze

Cauza exactă a chisturilor sinoviale nu este cunoscută, dar se crede că acestea pot fi cauzate de o acumulare de lichid sinovial într-un sac mic, numit bursă, în jurul unei articulații sau a unui tendon. Această acumulare poate fi cauzată de o leziune, o afecțiune inflamatorie sau de o activitate repetitivă care implică articulația afectată.

Simptome

Chisturile sinoviale sunt, de obicei, ușor vizibile și pot fi resimțite prin atingere. Acestea pot fi mici sau mari și pot crește sau scădea în dimensiune în timp. În general, acestea sunt nedureroase, dar pot cauza disconfort sau durere atunci când sunt presate sau când afectează mișcarea articulației. În cazuri rare, chisturile sinoviale pot provoca compresie a nervilor sau a vaselor de sânge din apropierea lor, ceea ce poate provoca senzații de furnicături, amorțeală sau slăbiciune în zona afectată.

Tratament

În majoritatea cazurilor, chisturile sinoviale nu necesită tratament și se pot diminua sau dispărea în mod natural în timp. Dacă acestea provoacă disconfort sau durere, medicul poate recomanda aspirarea fluidului din interiorul chistului cu o seringă. În cazul în care chistul se reformează, se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a-l îndepărta complet.

Pe lângă tratamentul medical, există unele remedii naturale care pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu chistul sinovial. Acestea includ:

  1. Compresia cu gheață: Aplicarea de comprese reci poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu chistul sinovial. Pune cuburi de gheață într-un prosop și aplică pe zona afectată timp de aproximativ 15-20 de minute la fiecare câteva ore.
  2. Uleiul de ricin: Uleiul de ricin poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. Încălzește uleiul de ricin și aplică-l pe zona afectată. Acoperă cu o cârpă caldă și lasă să acționeze timp de câteva ore.
  3. Turmericul: Turmericul conține curcumina, un compus cu proprietăți antiinflamatorii. Adaugă puțin turmeric la mâncarea ta sau ia suplimente cu turmeric pentru a ajuta la reducerea inflamației și a durerii.
  4. Ghimbirul: Ghimbirul este un alt remediu natural cu proprietăți antiinflamatorii. Poți să adaugi ghimbir proaspăt la mâncare sau să faci o infuzie de ghimbir pentru a reduce inflamația și durerea.
  5. Mierea și scorțișoara: Aceste două ingrediente pot fi combinate pentru a face un amestec cu proprietăți antiinflamatorii. Amestecă o linguriță de miere și o linguriță de scorțișoară într-un pahar cu apă caldă și bea acest amestec zilnic.

Este important să consulți un medic dacă ai un chist sinovial sau orice altă problemă medicală. Aceste remedii naturale pot fi utile pentru a ajuta la reducerea simptomelor, dar nu înlocuiesc tratamentul medical adecvat.